Dragi părinți, situarea elevului în centrul educației, atât în idealul spre care tinde educația românească, dar și ținta pe care o doresc eu pentru copilașii dumneavoastră, constituie o schimbare fundamentală care a condus la găsirea de noi metode şi strategii didactice, menite să stimuleze creşterea motivaţiei personale pentru a învăţa, pentru a înțelege mai bine dar şi pentru a avea o atitudine pozitivă faţă de subiectul predat.
Totodată, dezvoltarea tehnologică, precum şi explozia de informaţii din diverse domenii prezente pe diferite canale, determină confruntarea copilului cu o varietate de dificultăţi, dificultăți la care împreună suntem chemați să dăm raspunsuri și exemple de urmat celor mai mici.
Din această perspectivă, până la finalul clasei a VIII-a, eu profesorul de educație socială, îmi propun să-l familiarizez pe copilul dumneavoastră cu realitatea vieții, învățându-l să caute, să întrebe, să obțină răspunsuri și informații, să proceseze informaţiile aflate și să recepteze opinii, idei, dar și sentimente într-o varietate de mesaje ascultate, texte citite, exemple văzute!
Astfel, fiecare dintre noi ar trebui să se străduiască să fie un cetățean model, înțelegând de ce este bine să ne implicăm, această atitudine fiind cauza unei amprente pe care o putem lăsă bunului mers al locului unde trăim. În acest sens, educația socială nu se limitează doar la participarea la politică și participarea activă în societate, ea cuprinde și participarea la sălile de clasă, cartiere, grupuri și organizații. Datorită educației civice, copilașii dumneavoastră, elevii mei, învață să contribuie la procesele publice și la discuțiile despre probleme reale. Elevii pot învăța, de asemenea, practici civice, cum ar fi votul, voluntariatul, asocierea cu alții pentru a îmbunătăți societatea. Astfel, educația socială le permite elevilor nu numai să studieze modul în care participă ceilalți, ci și să practice exersarea participării și luarea de măsuri într-un mod informat.
Educația socială ne împuternicește să fim cetățeni activi și bine informați și ne oferă posibilitatea de a schimba lumea din jurul nostru. Este o parte vitală a oricărei democrații și echipează oamenii obișnuiți cu cunoștințe despre democrația noastră și felul în care aceasta se formează și se transmite generațiilor viitoare. De exemplu, votul este o responsabilitate majoră de care trebuie să profite fiecare cetățean, iar practicarea acestuia și înțelegerea dreptului de a vota, se poate face de la vârse fragede, inclusiv sub îndrumarea învățătorului/profesorului la clasă, simulând anumite situații ce pot fi trăite dincolo de perimetrul clasei, în lumea reală!
Elevul, trebuie să înțeleagă încă de timpuriu că este un cetățean și în calitate de cetățean, fiecăruia dintre noi, inclusiv lui, ni se cere să respectăm legile locului/țării unde trăim. Dacă nu suntem de acord cu o normă/regulă/lege sau considerăm că politica publică ar putea fi îmbunătățită, este o oportunitate excelentă de a ne implica și de a avea o voce care să aducă anumite schimbări! Aceste exerciții de punerre în acord sau a sta împotrivă, se pot realiza încă de la clasele primare!
Pe scurt, principalul obiectiv al educației sociale este de a educa elevii să devină cetățeni maturi și capabili să fie responsabili în viață, față de ei, de societate. În acest moment, școala este o instituției responsabilă cu predarea diferitelor politici copiilor și tinerilor și prin împuternicirea acestora de a deveni cetățeni critici și conștienți cu propria lor judecată cu privire la participarea sociala, civică, politică.
În sensul celor de mai sus, la disciplina mea voi pune accent pe 3 COMPETENȚE GENERALE, pe care elevii le vor deprinde în 4 ani de studiu (clasa a V, VI, VII, VIII-a):
A. Raportarea critică la fapte, evenimente, idei, procese din viața personală și a diferitelor grupuri și comunități, prin utilizarea unor achiziții specifice domeniului social
B. Cooperarea pentru realizarea unor activități și pentru investigarea unor probleme specifice diferitelor grupuri și comunități, prin asumarea unor valori și norme sociale și civice
C. Participarea responsabilă la luarea deciziilor prin exercitarea spiritului de inițiativă și întreprinzător, respectiv prin manifestarea unui comportament social, civic și economic activ
Aceste competențe generale, ating în parte sau total, competențele cheie educaționale europene, competențe necesare procesului de Învățarea pe tot parcursul vieții ([1] Învățarea pe tot parcursul vieții https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=LEGISSUM%3Ac11090):
1. comunicarea într-o limbă maternă: abilitatea de a exprima și interpreta concepte, gânduri, sentimente, fapte și opinii, atât în formă orală, cât și scrisă.
2. comunicarea într-o limbă străină: ca mai sus, dar include și abilitățile de mediere (adică rezumarea, parafrazarea, interpretarea sau traducerea) și înțelegerea interculturală.
3. competența matematică, științifică și tehnologică: buna stăpânire a aritmeticii, o înțelegere a lumii naturale și o abilitate de a pune în aplicare cunoștințele și tehnologia pentru a răspunde nevoilor umane percepute (precum medicina, transportul sau comunicarea).
4. competența digitală: utilizarea cu încredere și în mod critic a tehnologiei informației și comunicațiilor pentru muncă, timp liber și comunicare.
5. a învăța să înveți: abilitatea de gestionare eficientă a propriei învățări, fie individual, fie în grupuri.
6. competențe sociale și civice: abilitatea de a participa într-un mod eficient și constructiv la viața socială și de muncă și de a se implica în mod activ și democratic, mai ales în societățile din ce în ce mai variate.
7. spirit de inițiativă și antreprenoriat: abilitatea de a pune ideile în practică prin creativitate, inovație și asumarea de riscuri, precum și abilitatea de a planifica și gestiona proiecte.
8. sensibilizare și exprimare culturală: abilitatea de a aprecia importanța exprimării creative a ideilor, experiențelor și emoțiilor într-o varietate de medii, precum muzica, literatura și artele vizuale și ale spectacolului
Pentru a fi mai exact, iată ce vom face:
În clasa a V-a ne vom raporta critic la fapte, evenimente, idei, procese din viața personală și a diferitelor grupuri și comunități; vom învăța să punem întrebări corecte și să căutăm răspunsuri potrivite; totodată vom descoperi drepturile, dar și responsabilitățile noastre; vom învăța ce sunt opiniile și cum să le susținem prin argumente corecte, într-un mod politicos, fără a încălca deminitatea persoanelor, inclusiv cea personală, pentru ca în final să ne implicăm în proiecte educative care să îii responsabilizeze în școală, dar și în comunitate
Apoi în clasa a VI-a, respectând competențele generale, dar mergând și în particular, elevii vor învăța ce înseamnă a trăi într-o societate interculturală, cu valori și identități diverse, identificând propriile repere de identitate culturală, prin raportare la celălalt/ceilalți; punând însă sub lupă, în mod critic (ca în clasa a V-a) atât valorile lui, dar și valorile celorlalți, astfel încât la final să tragă concluzii asupra a ceea ce pot internaliza sau nu; pentru ca în final să facă în echipă/echipe diferite proiecte menite să schimbe percepții, să aproprie oameni diverși!
În clasa a VII-a, punem accentul pe educația pentru cetățenie democratică, ocazie cu care vom învăța să utiliză corect termeni specifici acestui tip de educație. Iar dacă în clasa a VI-a am pus accent pe valori generale (munca, dreptatea, responsabilitate etc.), de data aceasta vom analiza și anumite situații problematice prin care individul/indivizii se abat de la anumite norme și valori, dar și ce consecințe atrag după sine aceste comportamente; apoi vom pune accent pe întrebarea DE CE trebuie respectate valorile, principiile și practicile specifice unei societăți democratice, dar și ce ne face să nu le respectăm; trecând prin jocuri de rol dar și situații imaginate de elevi, prin care își imagineaza legi create de ei, care trebuie aplicate unor tări sau locuri, astfel încât să se pună în rolul liderului, dar și omului simplu care încalcă sau respectă drepturi; culminâând bineînțeles cu proiecte pe care le propun și pe care le vom pune în practică.
Apoi în clasa a VIII-a, ne vom axa pe noua disciplica menită să le dezvolte competențe economice și antreprenoriale sociale/de afaceri. Aici vom învăța să utilizăm corect termeni din economie, vom face diferența între bunuri și servicii, între nevoi reale și dorințe comune sau exagerate, dar și modalităț/instrumente prin care ne gestionăm/crește veniturile; totodată, pentru că trăim într-o societate bazată și pe consum, ne vom axa și pe drepturile consumatorului, dar și pe responsabilitățile acestuia față de resursele, personale, ale familiei, locale și globale; pe de altă parte, vom exersa, prin lucru în echipă, cum să utilizăm corect şi eficient (cu instrumente digitale) a mijloacelor de plată în ţară şi în afara ei.
Și nu în ultimul rând vom manifesta atitudini responsabile faţă de administrarea bugetului personal și vom analiza/compara avantaje şi riscurilor consumatorilor în raport cu banca. Pe lângă acestea, îi vom învăța cum să facă un proiect de antreprenoriat, adaptat vârstei vor și cum să își completeze un CV personal!
În lumina celor de mai sus, putem concluziona că educația socială este importantă pentru individ elevi, dar și societate pentru că:
- elevul ajunge să se conștientizeze pe sine;
- elevul ajunge să conștientizeze că face parte dintr-un grup social mai mare;
- poate ajunge să pună binele comun mai presus de binele individual, datorită unor valori comune;
- iar prin rolul pe care îl joacă invățământul, aceasta instalează valori văzute ca fiind esențiale pentru societate, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor abilități individuale dar și la un sentiment că aparține unei entități mai mare, pentru care trebuie să oferi ceea ce este mai înalt, mai frumos.
...
Prof.Vasilescu-Apostol Ioan
0 comments:
Trimiteți un comentariu