Dragi elevi, astăzi vreau să vorbim despre ceva important și anume, dreptul la identitate. Știți, acel sentiment grozav de a fi tu însuți și de a te simți recunoscut în lumea în care trăiești.
Așa că, primul lucru important despre dreptul la identitate este că te face unic! Fie că îți place să desenezi, să sari pe skateboard sau să inventezi povești fantastice, identitatea ta e ca o etichetă specială care spune lumii: "Uite cât de tare sunt eu!".
Apoi, avem partea cu exprimarea liberă. Știți cum e să spui ce simți fără teama de a fi judecat? E ca și cum ai avea un super-putere! Așa că, nu vă fie frică să fiți voi înșivă și să vă spuneți poveștile în cel mai tare mod posibil, fără a încălca prin acest drept, dreptul celorlalți la demnitate. Ne exprimă cu responsabilitate!
În altă ordine, identitatea noastră unică face comunitatea noastră/grupul nostru de colegi sau prieteni și mai „mișto”! Diversitatea e ca o explozie de culori într-un tablou. Se aseamănă totodată și cu câmpul de flori diferite sau cu diversitatea păsărilor care mai de care colorate și frumoase. Când respectăm și apreciem identitățile unice ale celorlalți, construim o echipă de oameni diverși, fiecare cu calități unice, ce pot da naștere unor idei care să schimbe lumea în bine.
Să nu uităm de viața noastră privată! Toți avem secretele și lucrurile noastre speciale. Dreptul la identitate ne dă voie să păstrăm acele lucruri numai pentru noi și să ne simțim în siguranță.
Deci, dragi elevi, identitatea noastră este ca o super-armură. Ne face puternici și ne ajută să construim o comunitate plină de prietenie și înțelegere. Așa că, fiți mândri de cine sunteți și respectați identitățile celorlalți pentru a face lumea voastră un loc mai tare și mai prietenos!
Ce legi vă garantează acest drept?
Constituția României, în articolul 6, definește dreptul la identitate: „Dreptul la identitate este dreptul la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice culturale, lingvistice și religioase a persoanelor aparținând minorităților naționale”.
Convenția asupra drepturilor copilului adoptată de ONU la 20 noiembrie 1989, a fost asumată și de România prin Legea 18/1990. Convenția stabilește: „copilul are dreptul la stabilirea și păstrarea identității sale”.
Conform Articolului 2576 din Codul Civil: numele persoanei este cârmuit de legea națională; Dreptul la nume și cetățenie al copilului este un drept subiectiv și nerespectarea acestui drept ar duce la nerespectarea altor drepturi: dreptul la sănătate, dreptul la asistență și protecție socială, dreptul la educație etc.
Cât despre actele cu privire la starea civilă, le găsim în Legea nr. 119/1996 republicată.
Despre acest subiect, îți recomand materialele de mai jos.
...
Prof. Ioan Vasilescu-Apostol
Structură lecție AICI
Prezentare lecție AICI
Activitate lecție AICI
Citate despre identitate AICI
Recomandare FILM - Minunea
Clasa a V-a
0 comments:
Trimiteți un comentariu